Co na kromkę – masło, czy margaryna?

Są takie konflikty, które nigdy nie zostaną ostatecznie rozwiązane. Do jednego z nich należy wybranie tego, co zdrowsze – masło, czy margaryna. Wbrew pozorom ostateczna decyzja jest uzależniona od wielu czynników. Sprawdź jakich!
Czy decyzja, czym smarujesz pieczywo jest, aż tak istotna? Okazuje się, że tak! To, czy zdecydujesz się na margarynę, czy masło ma wpływ na Twoje zdrowie, jak i samopoczucie. Kiedy lepiej zdecydować się na masło, a w jakim przypadku sięgnąć po margarynę?

Masło

Masło ma swoich licznych zwolenników ze względu na wyjątkowy smak. Używane jest nie tylko do smarowania pieczywa, ale także wykorzystywane w wielu przypisach kulinarnych, bo idealnie wzbogaca smak potraw. Osoba całkowicie zdrowa może wymiennie sięgać zarówno po masło, jak i margarynę. W zbilansowanej diecie najważniejsza jest bowiem różnorodność i urozmaicenie posiłków. Warto wzbogacać swoje menu o nowe zdrowe produkty, by dbać o zdrowie i lepsze samopoczucie.

Może cię zainteresować: Panierka jak w KFC

Masło zalecane jest szczególnie dla dzieci, osób starszych, u których zmniejsza się zawartość enzymów trawiennych, a także we wszelkich stanach chorobowych, w których następuje upośledzenie wchłaniania tłuszczu. Rodzaj masła także jest niezwykle istotny. Popularne masło śmietankowe nie jest dobrym wyborem dla osób, które mają nietolerancję laktozy. Co więcej, warto zredukować ilość spożywanego masła, bądź zastąpienie go margaryną w przypadku podwyższonego stężenia cholesterolu.

Margaryna

Składnikiem margaryn są głównie oleje roślinne, które stanowią źródło tłuszczów nienasyconych — w tym kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te zalecane są w zrównoważonej diecie każdego z nas. Prócz klasycznych margaryn istnieją także margaryny funkcjonalne ze specjalnymi dodatkami. Dostępne są między innymi margaryny z dodatkiem steroli roślinnych, które polecane są dla osób z podwyższonym cholesterolem; dodatkiem kwasu DHA, miksy łączące margarynę z masłem, a także produkty do smarowania o zredukowanej zawartości tłuszczu.

Losowo wybrany temat: Kebab jak zrobić w domu?

Nie warto kierować się tylko i wyłącznie ogólną opinią dotyczącą masła, czy margaryny, tylko samodzielnie zdobyć wiedzę, która ułatwi podjęcie ostatecznej decyzji. Więcej interesujących informacji na ten temat znajdziesz w artykule: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/30/maslo-czy-margaryna-czym-smarowac. Wbrew pozorom każda z pozoru najmniejsza decyzja typu, czym posmarować kromkę, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Komentarze

  1. Agnieszka pisze:

    Masło na pewno jest zdrowsze, ale ma jedną wadę, a w zasadzie to dwie. Ciężko się rozsmarowuje i kosztuje dwa razy tyle co margaryna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *