Kebab jak zrobić w domu? Sprawdzony przepis!

Kebab jak zrobić w domu? Kebab to jeden z ulubionych fast foodów naszego społeczeństwa. To tradycyjne danie kuchni tureckiej podbiło serca i podniebienia wielu z nas, jednak z tradycją ma obecnie niewiele wspólnego. Z tego względu warto zamienić tłusty i często przygotowywany z wątpliwej jakości składników barowy kebab, na domowy, który wprawdzie nie będzie przygotowany na rożnie, ale za to stanie się zdrową alternatywą dla fast food-owych smakołyków.

Przeczytaj także: Panierka jak w KFC

Kebab w domu przepisy

Mięso kebab gdzie kupić? Przygotowanie mięsa do kebaba nie jest trudne. Najszybciej przygotujesz mięso drobiowe, które nie wymaga długiego smażenia. Oczywiście możesz też użyć wieprzowiny, wołowiny, cielęciny lub baraniny, jednak drobiowy kebab będzie zdecydowanie najmniej kaloryczny. Jeżeli chcesz użyć baraniny, musisz zamarynować mięso przynajmniej 24 godziny przed smażeniem.

Kebab jak zrobić w domu?

Kebab tradycyjnie podawany jest w tureckiej bułce, jednak, aby ułatwić sobie życie, możesz zastąpić ją gotową tortillą. Możesz także kupić gotowe bułki do kebaba, ale tak samo jak w przypadku tortilli, zwróć uwagę na ich skład – im mniej składników tym lepiej dla Twojego zdrowia. Nie chcesz korzystać z gotowców? Niebawem podamy także przepis na tradycyjną bułkę do kebaba!

Może Cię zainteresować: Przepis na hamburgery z wołowiny

Kebab z kurczaka przepis (porcja na 4 osoby)

  • Podwójny, duży filet z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy do kebaba
  • Warzywa: 2 pomidory, duży ogórek, kapusta biała lub sałata lodowa, kilka oliwek.
  • Tortille lub bułki do kebaba

Jak zrobić mięso kebab?

Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój na dość cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dodaj olej oraz przyprawę do kebaba i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Z losowo wybranej kategorii: Omlet jak zrobić?

Przepis na kebaba w bułce

Gdy mięso spędzi trochę czasu w lodówce, usmaż je na dobrze rozgrzanej patelni – inaczej podejdzie wodą i zacznie się gotować, zamiast smażyć. Nie musisz już dodawać oleju. Usmażone na złoty kolor kawałki kurczaka zdejmij z ognia i pozostaw, aby wystygło.

Przepis na sos do kebaba

Smak mięsa dopełnia aromatyczny sos czosnkowy. Możesz dodać do niego także smaczny ketchup. Przepisy znajdziesz w naszych wcześniejszych artykułach: Przepis sos czosnkowy  i  Jak zrobić ketchup z pomidorów?

Do sosu czosnkowego z naszego przepisu możesz dodatkowo dodać  suszony tymianek, oregano i bazylię – wówczas zyska jeszcze lepszy smak.

Gdy masz już gotowe mięso i sos, możesz pokroić warzywa w kostkę (kapustę drobno poszatkuj, sałatę porwij palcami na mniejsze kawałki). Podgrzej bułki lub tortille w piekarniku, posmaruj ketchupem, dodaj podgrzane mięso, warzywa i sos czosnkowy. Domowy kebab jest gotowy!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *