Cynk w diecie – gdzie go szukać?

cynk w diecie

Cynk w diecie spełnia niezwykle ważną rolę. Bez tego pierwiastka szwankuje układ odpornościowy, rozrodczy i nerwowy. Jak dostarczyć sobie odpowiednią jego ilość?

Cynk w diecie i jego znaczenie dla organizmu

Wielu z nas cierpi na niedobór cynku w diecie, mimo że nie zdaje sobie nawet z tego sprawy. Przyczyny wypadania włosów i łamania paznokci upatrujemy w niedoborze żelaza czy stresie, tymczasem szkopuł może tkwić właśnie w zbyt małej podaży cynku. W niektórych przypadkach winne są zaburzenia wchłaniania tego pierwiastka, spowodowane zapaleniem jelit czy celiakią. Wchłanianie cynku utrudnia też nadmiar fitynianów, żelaza i kwasu foliowego w codziennej diecie, a także wapnia i miedzi.

Jakie zaburzenia powoduje niedobór cynku w pożywieniu?

  • nadmierna łamliwość paznokci i wypadanie włosów
  • stany zapalne skóry
  • utrudnione gojenie się ran
  • zaburzenia miesiączkowania
  • zmęczenie, rozdrażnienie i problemy z koncentracją
  • częste przeziębienia i infekcje
  • zaburzony smak i zapach
  • obniżony apetyt

Jeśli towarzyszą nam powyższe objawy lub przynajmniej część z nich, koniecznie wzbogaćmy swoją dietę o produkty z dużą zawartością cynku. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do poważniejszych powikłań, takich jak trudna do wyleczenia niedokrwistość czy poważne problemy z zajściem w ciążę. Dodatkowo u dzieci niedobór cynku w pożywieniu może spowalniać proces wzrostu, a u kobiet ciężarnych spowodować poronienie.

Cynk w diecie, czyli w jakich produktach jest go najwięcej?

Podstawowym źródłem cynku w diecie są produkty zwierzęce. Znajdziemy go w wątróbce cielęcej i wieprzowej, wołowinie i innych rodzajach mięsa, a także w owocach morza i serach żółtych.

Z kolei wegetarianie (choć oczywiście nie tylko oni) powinni spożywać takie produkty bogate w cynk, jak pestki dyni, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych i kasza gryczana.

Inne produkty z wysoką zawartością tego pierwiastka to kakao, migdały, płatki owsiane, nasiona słonecznika, orzechy laskowe i gorzka czekolada. Pewne ilości cynku znajdziemy również w jajkach, sardynkach, kaszy jęczmiennej perłowej, natce pietruszki, a nawet w brokułach, mleku czy pomidorach.

Warto przeczytać: Antyoksydanty w diecie

Suplementacja cynku

Ostrożnie stosujmy suplementy z cynkiem, ponieważ jego nadmiar może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia, takie jak zwiększenie ilości złego cholesterolu we krwi. Zdrowa, zbilansowana dieta w większości przypadków w zupełności wystarcza do pokrycia dziennego zapotrzebowania na cynk. Suplementację stosujmy tylko w wyjątkowych przypadkach, po konsultacji z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *