Dzienne zapotrzebowanie na błonnik

Błonnik działanie – choć nie odżywia naszego organizmu i tak spełnia ważną rolę w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Dlaczego należny pamiętać o włączeniu do codziennej diety źródeł błonnika? Co zawiera duzo blonnika?

Czym właściwie jest błonnik pokarmowy? Dlaczego warto włączyć pokarmy go zawierające do codziennego menu? Sprawdź jak on działa i ciesz się zdrowiem oraz witalnością każdego dnia.

Błonnik właściwości

Błonnik pokarmowy występuje w większości w produktach roślinnych, jednak spotkamy go także w chitynowych pancerzykach morskich skorupiaków. W skład błonnika pokarmowego wchodzą różne związki, których cechą wspólną jest to, iż nie są one trawione przez człowieka, gdyż zawarte w przewodzie pokarmowym enzymy nie są w stanie ich rozłożyć.

Z innej kategorii: Sałatka z miksem z ziemniaków i czosnku

Błonnik dawkowanie

Z tego właśnie względu błonnik pokarmowy działa na nasz układ pokarmowy w sposób oczyszczający – jak miotła usuwa przylegające do ścianek jelit złogi kałowe, a także pomaga regulować metabolizm, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz przeciwdziała zaparciom i usprawnia oczyszczanie się organizmu z gromadzonych w nim toksyn, które powstają wskutek przemian metabolicznych.

W czym występuje błonnik

Wśród różnorodnych substancji określanych wspólnym mianem błonnika pokarmowego wyróżnić możemy m.in.:

  • Celulozę
  • Hemicelulozy
  • Ligninę
  • Pektyny
  • Gumy i śluzy roślinne

Pod względem właściwości błonnik dzielimy na błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny w wodzie.


Błonnik pochodzenia roślinnego w medycynie i dietetyce określany jest mianem pokarmowego, na rynku znajdziemy także błonnik (funkcjonalny) suplementarny.

Zapotrzebowanie na błonnik

Ze względu na swoje właściwości błonnik pokarmowy działa na wielu płaszczyznach i pozwala regulować oraz usprawniać pracę nie tylko układu pokarmowego. Dieta bogata w błonnik ma także znaczenie prozdrowotne, gdyż m.in.:

  • Reguluje poziom ciśnienia tętniczego
  • Pomaga obniżać i utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego oraz żołądka
  • Wspomaga utratę wagi podczas odchudzania
  • Przywraca perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom
  • Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów
  • Wiąże jony sodu pochodzące z diety
  • Pomaga ograniczać apetyt
  • Przyśpiesza metabolizm

Błonnik pokarmowy stosowany jest zarówno w medycynie, jak i dietetyce od wielu lat. W czym jest blonnik? Jakie produkty spożywcze są szczególnie polecane, jako wartościowe źródło błonnika?

Warto przeczytać także: Banany – źródło zdrowia i witalności

Błonnik pokarmowy produkty

Źródła błonnika rozpuszczalnego w wodzie:

  • Babka płesznik
  • Rośliny strączkowe np. fasola
  • Ziarno owsa
  • Warzywa – kalarepa, brokuły, marchew, bataty, pasternak, seler, cebula, karczochy
  • Owoce m.in. morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka, gruszki, banany

Źródła błonnika nierozpuszczalnego w wodzie:

  • Pełne ziarna
  • Owoce pestkowe np. maliny, jeżyny, agrest, kiwi
  • Orzechy
  • Otręby
  • Warzywa m.in. pomidory, szpinak, kalafior

Aby móc czerpać odpowiednią ilość błonnika z diety warto zadbać o spożywanie jak najbardziej urozmaicanych posiłków, które będą uwzględniał owoce i warzywa z błonnikiem, pełne ziarna, rośliny strączkowe oraz otręby i płatki owsiane błonnik.

Warto przeczytać również: Majeranek – ciekawostki i wartości odżywcze

Niedobór błonnika

Niedobór błonnika w diecie skutkuje spowolnienie procesów trawiennych , sprzyja zaparciom oraz w znaczny sposób upośledza działanie organizmu, jednak nie oznacza to, że możemy spożywać błonnik w nadmiarze – zarówno niedobór, jak i nadmiar tego składnika diety szkodzi, dlatego najlepiej zachować umiar i nie przekraczać dziennej zalecanej dawki spożycia.

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to około 20-40 g – taką dawkę dla osoby dorosłej zaleca Światowa Organizacja Zdrowia – WHO.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *