Zalety zielonej herbaty

Zielona herbata znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających, jednak warto po nią sięgać także, gdy nie przebywamy na diecie. Dobra zielona herbata pomaga również skutecznie radzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi, które towarzyszą nam nie tylko po świątecznym przejedzeniu. Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata zalety

Zielona herbata różni się od innych gatunków sposobem produkcji. W tym przypadku młode listki nie są poddawane procesowi fermentacji, a jedynie suszone i delikatnie podgrzewane, dzięki czemu zachowują cenne właściwości lecznicze.

Zobacz również: Pasta jajeczna przepisy

Na co jest zielona herbata

Właśnie ze względu na specyficzny proces produkcji zielona herbata zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Atutem tego napoju są także liczne właściwości lecznicze, które od wieków wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie chińskiej.


herbatki-na-odchudzanieZielona herbata stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych, zawiera m.in.:

  • Witaminę A, E, C i K oraz witaminy z grupy B
  • Sód
  • Wapń
  • Potas
  • Cynk
  • Fluor
  • Żelazo

Zielona herbata w pozytywny sposób wpływa na cały organizm m.in. przyśpiesza przemianę materii, łagodzi dolegliwości żołądkowe, niweluje bóle głowy, poprawia trawienie i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz pomaga w bezpieczny dla zdrowia sposób przeciwdziałać ospałości i chronicznemu zmęczeniu. Ponadto zielona herbata odchudza oraz stanowi cenny składnik naturalnych kosmetyków.

Dzialanie zielonej herbaty

Oprócz witamin, minerałów i mikroelementów zielona herbata dostarcza nam także cennych dla zdrowia antyoksydantów, które pomagają zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Najnowsze badania dowodzą, że spożywanie zielonej herbaty może chronić przed rozwojem demencji starczej i zapobiegać chorobie Alzheimera.

Warto przeczytać także: Ile kalorii ma kawa z mlekiem

herbatkaParzenie herbaty zielonej

Aby zachować wszystkie cenne dla zdrowia właściwości herbaty należy w odpowiedni sposób przygotowywać napar. Zieloną herbatę należy zawsze zalewać wodą o temperaturze od 60 do 90 stopni Celsjusza, gdyż tylko wówczas uzyskamy smaczny i aromatyczny napój oraz w pełni wykorzystamy jego leczniczą moc. Jeżeli nie posiadamy specjalnego termometru, który pozwoli określić temperaturę wody wystarczy, że wrzątek pozostawimy na 6-8 minut w temperaturze pokojowej – po tym czasie woda obniży swoją temperaturę do około 80 stopni Celsjusza. Jeżeli świeżo przegotowaną wodę pozostawimy do ostygnięcia na 10-14 minut osiągniemy optymalną temperaturę parzenia zielonej herbaty, czyli około 75 stopni.

Zielona herbata najlepiej rozwija swój unikalny smak, gdy przygotowujemy ją w porcelanowym czajniczku lub bezpośrednio w filiżance. Zielonej herbaty nie należy parzyć w czajnikach metalowych, gdyż traci swoje właściwości i dodatkowo zyskuje nieprzyjemny, metaliczny posmak.

Zalety picia zielonej herbaty

Na smak zielonej herbaty wpływa wiele czynników. Decydującym jest jej jakość, dlatego najlepiej wybierać herbatę liściastą, a nie mocno rozdrobnione listki, które stanowią główny składnik herbat ekspresowych. Smak naparu możemy wzbogacić dodając do niego świeże listki mięty, liofilizowane lub suszone maliny oraz inne owoce, jak również sok z cytryny. Zielona herbata z cytryną i innymi dodatkami z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie są zwolennikami smaku tego napoju w wersji tradycyjnej.

Z innej kategorii: Dzienne zapotrzebowanie na błonnik

Warto wiedzieć, że odpowiednio zaparzona zielona herbata nie powinna mieć gorzkiego posmaku – zyskuje go w momencie, gdy zalejemy listki zbyt gorącą wodą lub za długo parzymy napój.

Herbata pobudzająca

Cechą charakterystyczną zielonej herbaty są jej właściwości zarówno pobudzające, jak i uspokajające. W zależności od czasu parzenia możemy zieloną herbatą zastąpić kawę i skorzystać z jej pobudzających organizm do działania mocy oraz przygotować napój, który pozwoli się zrelaksować i ukoić zmysły. Aby herbata zielona zyskała właściwości pobudzające należy parzyć ją około 3 minut, dłuższe parzenie powoduje, że zyskamy napar, który będzie działał kojąco i uspokajająco.

Komentarze

  1. Dentima pisze:

    Nie przepadam za tym smakiem, znacznie bardziej smakują mi ziołowe herbaty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *