Pasta jajeczna przepisy

Szukasz pomysłu na nieco inne kanapki? Sprawdź, jak przygotować smaczną i zdrową pastę jajeczną z różnymi dodatkami. Przepis na paste jajeczną

Pasta jajeczna do kanapek

Pasta jajeczna to idealny pomysł na śniadanie oraz kolację. Zaletą tego dania jest nie tylko wyśmienity smak, ale także uniwersalność, gdyż do podstawowego przepisu możesz dodawać różnorodne składniki, dzięki czemu pasta do kanapek zawsze będzie smakowała nieco inaczej.

Coś dobrego na deser: Jak zrobić chrupiące gofry

Pasta jajeczna z majonezem

Przepis na paste do kanapek jest banalnie prosty. W podstawowej wersji pastę jajeczną przygotujesz z ugotowanych na twardo jajek, szczypiorku lub cebuli, odrobiny musztardy oraz majonezu i ulubionych przypraw.

Pasta z jajek do chleba

Pasta z jaj składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • mała cebula, cebulka dymka lub szczypiorek
  • łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Szybki obiad: Przepis na proste Spaghetti Marinara

Pasta jajeczna jak zrobic

Jajka ugotuj i ostudź. Obrane jajka na twardo posiekaj lub zetrzyj na tarce – stopień rozdrobnienia dopasuj do własnego gustu. Dodaj posiekaną cebulkę lub szczypiorek, sól, pieprz oraz majonez i musztardę. Całość wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na kilka minut, aby smaki się “przegryzły”. Do pasty możesz dodać także odrobinę ketchupu, mielonego czosnku, mielonej papryki lub kaperek.

jajkaDoskonałym pomysłem na wiosenne śniadanie jest pasta jajeczna ze szczypiorkiem oraz świeżym ogórkiem, rzodkiewką i pomidorami. Miłośnikom nabiału na pewno do gustu przypadnie pasta jajeczna z twarogiem, która idealnie komponuje się z świeżo upieczonym i jeszcze ciepłym chlebem – robiąc pastę jajeczną z białym serem zrezygnuj z dodawania musztardy, a majonez zastąp kwaśną śmietaną lub naturalnym jogurtem.


Pyszna pasta jajeczna zasmakuje każdemu, nawet dzieciom, które na co dzień nie chcą spróbować jajek. Pasta na kanapki dla dzieci nie powinna zawierać bardzo ostrej musztardy i nadmiaru przypraw – najlepiej przygotować ją z drobno startych jajek, szczypiorku, odrobiny jogurtu – kanapki można ozdobić kawałkami ogórka, pomidora lub rzodkiewek.  Do pasty z jajek możesz także dodać m.in. wędzoną rybę – pasta z jajek i makreli, starty żółty ser, suszone pomidory, drobno posiekaną szynę, ulubione zioła np. pasta jajeczna z majerankiem.

Z innej kategorii: Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej

Pasty na chleb to idealne danie dla każdego, kto ceni różnorodność w kuchni. Warto eksperymentować i tworzyć własne przepisy, które na pewno staną się absolutnym przebojem rodzinnych posiłków.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *