Jak zrobic ciasto do pizzy
Jak sie robi ciasto na pizze? Otóż bardzo prosto! Domowa pizza nie tylko jest znacznie tańsza niż ta z pizzerii, ale także dużo zdrowsza. Jak zrobić ciasto do pizzy? Poniżej znajdziesz proste przepisy na ciasto drożdżowe oraz ciekawe wariacje pozwalające nieco odmienić tą wyjątkowo smaczną i uwielbianą przez wszystkich potrawę. Jak zrobić pizze przepis…
Przepis na ciasto pizzowe
Tradycyjne ciasto drożdżowe do pizzy jest bardzo cienkie i sprężyste, dzięki czemu spód staje się chrupiący. Jeżeli wolisz pizzę na grubym spodzie nie musisz sztywno trzymać się tradycyjnych, włoskich przepisów – grubość ciasta to kwestia gustu, a o jego smaku decyduje przede wszystkim dobór składników.
Ciasto na pizza przepis
Ciasto drożdżowe nie zawsze się udaje z powodu zbyt niskiej temperatury podczas jego wyrastania. Aby pięknie wyrosło nigdy nie wyrabiaj go z zimnej mąki (oczywiście dotyczy to tylko okresu zimowego) np. przyniesionej dopiero ze sklepu lub przechowywanej w spiżarni. Jeżeli nie chcesz czekać, aby mąka ogrzała się do temperatury pokojowej możesz na chwilę położyć torebkę na kaloryferze lub podgrzać ją przez 2 – 3 minuty w piekarniku o temperaturze 50 stopni.
Warto przeczytać również: Przepis na makaron czosnkowo-krabowy
Jak się robi pizze
Ten sprytny sposób pozwoli uniknąć zakalca i sprawi, że ciasto pięknie i szybko podwoi swoją objętość. Ciasto na pizzę musi być także dobrze wyrobione. Długie i dokładne ugniatanie sprawia, że będzie lekkie i puszyste.
Przepis na dobra pizze – składniki:
Na 12 porcji pizzy potrzebujesz:
- 2,5 szklanki pszennej mąki
- 5 dkg świeżych drożdży
- Szczyptę soli
- Szklankę letniej wody
- Łyżeczkę oleju
Jak upiec pizze
Wykonanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj olej, sól oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Rozpocznij zagniatanie ciasta dokładnie łącząc wszystkie składniki. Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji i stanie się elastyczne przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 – 60 minut.
Ciekawy pomysł na obiad: Przepis na czosnkowe tłuczone ziemniaki
Jak zrobic ciasto
Gotowe ciasto powinno dwa razy powiększyć swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podziel na porcje ( w zależności od wielkości blachy oraz upodobań względem grubości) i rozwałkuj. Ułóż na blasze delikatnie oprószonej mąką lub na kamieniu do pizzy, który możesz kupić w sklepach z kuchennym wyposażeniem.
Spód do pizzy przepis
Aby ciasto idealnie wyrosło należy piec je w mocno rozgrzanym piekarniku. Temperatura w momencie wkładania pizzy do piekarnika powinna wynosić nawet 250 stopni w przypadku piekarnika bez termoobiegu i 200 stopni z termoobiegiem. Po kilku minutach można nieco obniżyć temperaturę pieczenia, co zapobiegnie spaleniu dodatków. Domowa pizza będzie gotowa po około 20 minutach pieczenia.
Pomysł na zupę: Przepis na soczystą zupę pomidorową
Ciasto na pizza przepis
Aby uniknąć powstaniu zakalca uważaj, aby na środek ciasta nie nałożyć zbyt dużo sosu pomidorowego, który nadmiernie je nawilży, pizzę piecz zaraz po przygotowaniu. Smaczną i szybką pizzę możesz także przygotować na gotowym cieście francuskim, które od razu pokroisz na trójkątne porcje i ozdobisz dodatkami lub np. na cieście makaronowym, jednak ta wersja jest bardzo kaloryczna, ale sprawdzi się, jako szybkie danie obiadowe dla całej rodziny.
przepis n pizze
Dodaj komentarz