Desery

Żelkowy jabłecznik

Żelek1

Przepis ten odkryłam zupełnie przez przypadek. Narodził się on na bazie mojej sympatii do tak zwanych “Gumisiów”, żelków w kształcie niedźwiadków. Wyszło przepysznie, a zatem zachęcam do przygotowania ciasta na własną rękę!

Biszkopt

  • 3/4 szklank cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia / sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy mikserem w małej misce. Żółtka z kolei mieszamy z octem – dodajemy proszek do pieczenia (ewentualnie sodę oczyszczoną) i czekamy około 5 minut, do momentu, kiedy pojawi się piana. Żółtka dodajemy teraz do białek i miksujemy, a następnie dodajemy mąkę. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Krem z jabłek i dekoracje

  • 1,5kg jabłek
  • 3 szklanki wody (1 do budyniu)
  • 2 budynie
  • 1 szklanka cukru
  • 2 paczki żelków
  • 250 ml śmietanki (kremówka – 30%)

Na samym początku zajmujemy się jabłkami. Kroimy je w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka razem z dwiema szklankami wody, jedną szklanką cukru. Gotujemy, w międzyczasie robiąc budynie. Te rozrabiamy w jednej szklance wody – gdy będą gotowe, a jabłka będą miękkie, dodajemy je do masy i mieszamy, aż nabierze gęstości. Zdejmujemy masę z ognia i studzimy, ale nie kompletnie – gdy będzie już letnia, wylewamy ją na wystudzony już biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki. Gdy będzie się chłodzić (około pół godziny), ubijamy śmietanę i rozsmarowujemy ją na cieście. Do dekoracji i smaku dodajemy nasze żelki.

Żelkowy jabłecznik

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Lody wielosmakowe

lody1

Składniki (jeden smak):

  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany (30%)
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:

Na początku ucieramy żółtka wraz z cukrem pudrem, tworząc jasną jednolitą masę. Mieszając to wszystko powoli dolewamy mleko, a następnie całość wlewamy do rondelka i gotujemy na dość małym ogniu. Nie zapominamy o stałym mieszaniu. Gdy już uzyskamy masę o gęstej konsystencji, odstawiamy do ostudzenia, a śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszamy ją z wcześniej przygotowaną masą z żółtek.

Jeżeli chcemy uzyskać smak truskawkowy, ubijamy w blenderze 2 łyżki cukru i 150g truskawek, a następnie dodajemy do wcześniejszej masy śmietankowo-żółtkowej. Smak czekoladowy uzyskamy dodając do niej łyżkę nutelli. Naturalnie można kombinować, dodając swoje własne składniki i tworząc również inne smaki.

Lody muszą postać w zamrażarce około 4h – dopiero wtedy będą gotowe do zjedzenia.

lody 2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Ciastka z masła orzechowego z kawałkami czekolady

Ciastka z masła orzechowego z kawałkami czekolady
Ciastka z masła orzechowego z kawałkami czekolady

Ja osobiście zdecydowałam się podwoić ten przepis i zrobiłam po prostu większe ciastka.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/3 szklanki owsu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki niesłonego masła (1 sztuka) w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • czekolada (ilość według uznania)

Przygotowanie

Mieszamy mąkę, owies, sodę oczyszczoną oraz sól w średniej misce, a następnie używamy miksera, by ubić masło orzechowe, brązowy cukier, masło, miód, jajko i olejek waniliowy w większej misce (robimy to do czasu, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję). Suche składniki dodajemy do tych zmiksowanych i mieszamy, a następnie dodajemy kawałki czekolady, również mieszając. Przykrywamy ręcznikiem oraz chłodzimy w lodówce do czasu, gdy ciasto nie przestanie być klejące – około 30 minut.

Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, a następnie pokrywamy masłem papier do pieczenia (jak największy). Używając dłoni formujemy ciastka w kulki i układamy je na papierze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do czasu, gdy nie pozyskają odpowiedniej formy – powinny ją osiągnąć po około 12 minutach. Wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy ciastka przez 5 minut na papierze, a następnie zdejmujemy i jeszcze przez jakiś czas chłodzimy.

Cytrynowe ciastka Sansy z “Gry o tron”

Potrawa pochodzi z siedmioczęściowej sagi fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Akcja jest osadzona głównie w Westeros ? fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. Przygotowane specjalnie dla fanów Gry o tron 😉

Nektarynki z pianką burbonową

Nektarynki z pianką burbonową

Składniki

  • 4-5 nektarynek (wydrylowanych – bez pestek)
  • 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 laska wanilii, przepołowiona
  • 2 łyżki burbonu (lub innego alkoholu)
  • 1/3 szklanki świeżego soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

W małym rondlu łączymy ze sobą brązowy cukier, wodę i laskę wanilii, a następnie gotujemy i mieszamy do czasu, gdy cukier się rozpuści. Ostrożnie wlewamy do mieszanki burbon i gotujemy przez 30 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30 minut, by to wszystko ostygło. Wyjmujemy laskę wanilii (myjemy ją i możemy włożyć do cukierniczki, by przyprawić cukier wanilią).

Nektarynki ucieramy na miazgę dowolnym urządzeniem, a następnie dodajemy do nich ciepły syrop cukrowy, sok z cytryny, skórkę cytryny oraz sól. To wszystko chłodzimy.

Na koktajl

Umieszczamy 3 łyżki burbonu w kubku, razem z 1-2 łyżeczkami świeżego soku z cytryny. Dodajemy następnie 1 łyżkę wcześniej przygotowanego sorbetu i cieszymy się naszym uroczym koktajlem alkoholowym.

Nektarynki z pianką burbonową

Syrop z rabarbaru

Syrop ten starczy na wiele różnych koktajli. Jeżeli nie bardzo przepadasz za alkoholem, syrop możesz dodać do wody gazowanej i docisnąć do niego cytrynę – sprawi to, że uzyskać bezalkoholową wersję drinku.

Składniki do przygotowania syropu

  • 2-3 małe łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1/2 laski wanilii

Łączymy wszystkie składniki w małym garnku. Na początku gotujemy je do wrzątku, a następnie zmnieniamy ogień na wolny. Na takim gotujemy przez 5-7 minut, a następnie zostawiamy do wystygnięcia (całkowitego). Teraz odcedzamy składniki – zostawiamy nieco rabarbaru na przykład na dodatek do jogurtu lub lodów.

Stworzony syrop można trzymać w pojemniku w lodówce przez dwa tygodnie.

Rabarbarowy syrop

Krem cytrynowy ze świeżymi owocami i miętą

deser

Dzisiaj zaprezentuje bardzo ciekawy i prosty sposób na zrobienie bardzo smacznego  deseru. Wszystko robi się bardzo prosto więc nikt nie powinien mieć z tym problemów.

Do przygotowania naszego deseru będziemy potrzebować:

  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1/4 łyżki soli
  • 1 łyżka wanilii
  • 1/4 szklanki schłodzonego niesłonego masła

Przygotowanie:

Ubij cukier, sok z cytryny, jajka i żółtka w średniej metalowej misce. Ustaw tę miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (nie pozwól dołowi miski dotknąć wody). Cały czas ubijaj do czasu, gdy całość nabierze bardziej gęstą formę (około 10 minut). Następnie zabierz miskę znad wody, dodaj masło, sól i wanilię. Ubijaj do czasu, kiedy składniki się wymieszają. W tym momencie lubię przecedzić krem, by upewnić się, że cząstki jajek nie ukrywają się wewnątrz. To jednak jest opcjonalne. W każdym razie umieszczamy plastikową pokrywkę i chłodzimy krem w lodówce przez jeden tydzień.

Ja podałam krem ze świeżymi owocami wymieszanymi z odrobiną cukru oraz udekorowałam całość liśćmi mięty. Bita śmietana została przeze mnie dodana, po wcześniejszym przyprawieniu jej odrobiną wanilii.

deser