Przekąski
Placki z piersi z kurczaka i warzywami
Przepis kruche ciasto
Jak zrobić ciasto kruche – kojarzy nam się ono ze smakami dzieciństwa. Doskonale komponuje się z naturalną słodyczą owoców np. jabłek, gruszek lub śliwek oraz delikatną chrupkością kruszonki.
Przepis na dobre kruche ciasto – Poniżej przepis na lekką, orzeźwiającą i wyjątkowo smaczną wersję kruchego ciasta z rabarbarem oraz kruszonką z migdałów.
Cebula z nadzieniem
Zaprezentowana w tym przepisie cebula z farszem z kapusty i innych dodatków jest wspaniałym daniem na różnego rodzaju imprezy i święta. Doskonale wygląda i można ją podawać jako przystawkę.
Składniki
Starczają na cztery porcje
- 4 duże cebule (czerwone)
- 1/4 czerwonej kapusty
- 1 gruszka
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki selera (startego)
- 1 kawałek sera gorgonzola
- sól, pieprz, miód, oliwa z oliwek
Przygotowanie
Zaczynamy od obrania naszych cebul – dbamy o to, by wciąć jej “kapelusz”, a więc górną ich część. Następnie wydrążamy środek, wsypując do niego szczyptę soli i pieprzu. Całość polewamy niewielką ilością oliwy, a następnie odstawiamy na czas przygotowania farszu.
By zrobić nadzienie szatkujemy kapustę, a następnie obraną gruszkę trzemy na tarce – podobnie, jak seler. Rodzynki kroimy na drobne kawałki, a to wszystko mieszamy e sobą i przyprawiamy solą i pieprzem. Dbamy też, aby dodać kilka kropel miodu. Następnie farszem wypełniamy cebule, by po chwili włożyć je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy je aż będą miękkie (trwa to mniej więcej 25 minut).
Bakłażanowe roladki
Składniki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 serek śmietankowy
- 1 ser camembert
- 1 oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- zioła
Przygotowanie
Na początku kroimy bakłażan i cukinię na cienkie plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem, a w międzyczasie podgrzewamy oliwę – najlepiej na patelni grillowej. Gdy ta będzie rozgrzana, a nasze warzywa pokrojone, smażymy je chwilkę z obu stron. Do serka wsypujemy sól, pieprz i zioła oraz szczypiorek. Następnie smarujemy tym każdy plaster naszych warzyw, kładąc na tym pasek sera pleśniowego. Zwijamy to w ładną roladkę, a następnie wiążemy je szczypiorkiem bądź też przebijamy wykałaczkami.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Ostre poduszeczki z ciasta francuskiego
Składniki
- kilka pomidorów (suszonych)
- 1 gotowe ciasto francuskie
- oliwki (kilka czarnych)
- 1 białko
- 1 papryczka chili
- kulka mozzarelli
Przygotowanie
Rozwijamy nasze ciasto, wycinając z niego kształty (preferowane kwadraty, jak na zdjęciu – 5 x 5 cm). Na każdym z kwadratów układamy plaster mozzarelli, kawałek pomidora, papryczki chili i przepołowione oliwki. Białkiem jajka obsmarowujemy brzegi ciasta, by to przybrało ładny kolor. Pieczemy przez 20 minut (lub do osiągnięcia odpowiedniego koloru) w temperaturze 190 stopni. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, nasze kwadraciki będą “wybrzuszone” niczym poduszki.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Jajka łososiowe
Przepis zaprezentowany tutaj ma kilka głównych zalet: można go “wcielić w życie” bardzo szybko, lecz równie szybko potrawa znika z talerzy. Co fajne, można go ubarwić swoimi własnymi dodatkami i dowolnie z nim eksperymentować. Nie jest też drogi i świetnie sprawdza się jako przystawka!
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżka majonezu
- 150g wędzonego łososia
- koperek, natka pietruszki lub inne zioła według własnego uznania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy nasze pięć jajek na twardo, a następnie przepoławiamy i usuwamy z nich żółtka. Te natomiast miażdżymy przy użyciu widelca, a następnie mieszamy z majonezem, koperkiem oraz solą i pieprzem (w ilościach odpowiadających naszym gustom). Bierzemy do ręki połowę plastrów łososia siekając je na drobną kostkę – drugą połowę pozostawiamy do dekoracji. Teraz nasze żółtka mieszamy z pokrojonym na drobne kostki łososiem, tak, aby utworzyć jednolitą masę. Tak powstałą masę / farsz umieszczamy w białkach jajek – dekorujemy pozostałym łososiem i ziołami. Podajemy od razu do jedzenia.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Grillowane burgery z papryką z sosem cebulowym
Apetyczne, grillowane burgery z papryką podawane z sosem cebulowym. Idealne na letnie wieczory z przyjaciółmi i rodziną. Dodatkowo jest to bardzo bardzo prosty przepis, który z całą pewnością zaskoczy naszych gości. Czas przygotowania wynosi około 15-25 minut.