Surówki i sałatki

Surówki i sałatki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale także sposób na przemycenie porcji warzyw i owoców pod postacią akceptowalną przez większość małych i dużych niejadków. Jak przygotować szybkie i dobre sałatki?

Przepisy na sałatki dietetyczne

Dobra surówka – z większości warzyw możemy przygotować zdrową i dietetyczną sałatkę. Nawet zwykła sałatka jarzynowa może stać się niskokalorycznym daniem – wystarczy, że zamiast tradycyjnego majonezu użyjemy do jej przygotowania jogurtu naturalnego – będzie równie smaczna, a pozbędziemy się z niej masy niepotrzebnych kalorii.

Z innej kategorii: Wpływ cukru na zdrowie

Surówki wiosenne

Zbliża się wiosna, więc warto wykorzystać nadarzającą się okazję i sięgać po nowalijki (oczywiście te z pewnego źródła lub samodzielnie uprawiane w ogrodzie lub na balkonie). Wiosenne warzywa doskonale komponują się zarówno z mięsem, rybą, jak i np. jajkami sadzonymi oraz mogą stanowić wartościową kolację – wystarczy dodać do ulubionych świeżych lub gotowanych warzyw pieczony filet z kurczaka, brązowy ryż lub kaszę, aby zyskać szybki i pełnowartościowy posiłek. Z wiosennych warzyw może powstać także smaczna surówka na grilla.

Surówki przepisy do obiadu

Jeżeli szukasz ekspresowego pomysłu na surówkę do obiadu przetestuj przepis na pikantną surówkę z marchwi, czosnku oraz suszonych ziół.

Surówka z marchewki

marchSkładniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • suszone oregano (opcjonalnie inne suszone lub świeże zioła)
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka kropli oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze startą marchewką. Dodaj łyżeczkę suszonego i roztartego w dłoniach oregano (lub inne zioła np. prowansalskie), dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.


Pyszne surowki wcale nie muszą być pracochłonne. Czasami kilka wyrazistych składników pozwala stworzyć idealną kompozycję smaków, której nie przebije nawet wykwintna surówka serwowana w najlepszej restauracji.

Może cie zainteresować temat: Jak zrobić zakwas na chleb

Pyszna surówka do obiadu to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu, dlatego warto korzystać z dobrodziejstwa natury i cieszyć się wyjątkowym smakiem sezonowych warzyw, które są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, których tak brakuje w naszej diecie.

Sałatka owocowa przepisy

sałatka-owocowa-650x429Do przygotowania zdrowych sałatek możemy także wykorzystać sezonowe owoce. Sałatki owocowe to pole do popisu dla wszystkich miłośników świeżych smaków. Doskonale smakują sałatki z owoców jagodowych np. z truskawek, malin i borówek z dodatkiem kwaskowatych porzeczek  i świeżej mięty. Do przygotowania sałatek owocowych warto wykorzystać także szczególnie smaczne zimą owoce egzotyczne, które dostarczą sporej dawki chroniącej przed przeziębieniami witaminy C.

Surówki do ryby

Smażona, grillowana lub pieczona ryba świetnie komponuje się z tradycyjną surówką z kiszonek kapusty, jabłka i marchewki, której smak możemy nieco urozmaicić mieloną lub świeżą kolendrą oraz kminkiem i kolorowym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *