Dieta przy jelitówce u dorosłych

Dieta przy jelitówce u dorosłych – zastanawiasz się, jak walczyć z grypą żołądkową? Sprawdź, co jeść, aby szybciej wrócić do formy i odzyskać siły.

Choroba jelitowa podobnie, jak przeziębienie oraz tradycyjna grypa, atakuje zwykle w okresie obniżonej odporności, czyli jesienią, kiedy organizm musi przestawić się na funkcjonowanie w całkiem innych warunkach.

Co na jelitówkę?

Grypę jelitową trzeba po prostu przetrwać. Ból głowy, mdłości, biegunka i wymioty nie należą do najprzyjemniejszych objawów tej choroby, a jeżeli dodamy jeszcze do tego gorączkę oraz objawy typowego przeziębienia (często obie infekcje mogą iść w parze) to sytuacja staje się dość skomplikowana. Z tego względu musisz działać już przy pierwszych objawach choroby. Pierwszą bonią są probiotyki, które należy przyjmować wraz z prebiotykami. Możesz kupić je w aptece lub postawić na żywność probiotyczną np. naturalne przetwory mleczne – kefir, maślankę i jogurty naturalne.

Dieta w grypie żołądkowej

Dieta w grypie żołądkowej musi być lekkostrawna. Jeżeli nie możesz nic jeść podczas choroby, bo każdy posiłek kończy się szybkim sprintem do toalety, pamiętaj aby przynajmniej dużo pić. Podstawą jest niegazowana woda mineralna (możesz dodać do niej szczyptę soli oraz łyżeczkę naturalnego miodu, aby uzupełniać elektrolity i glukozę), ulgę w dolegliwościach przyniesie także herbata rumiankowa, herbata zielona oraz herbata miętowa.

Co jeść przy rotawirusie?

Jeżeli objawy jelitowi nie są zbyt nasilone lub powoli ustępują i możesz już patrzeć na jedzenie doskonałym wsparciem w chorobie będzie:

  • Kleik ryżowy lub kukurydziany na wodzie;
  • Kasza manna;
  • Warzywny bulion z ryżem;
  • Zupa marchewkowa;
  • Gotowane na parze warzywa z mięsem drobiowym;
  • Owsianka z bananami;
  • Suchary bez cukru;
  • Woda, woda i jeszcze raz woda.

Dieta przy jelitówce u dorosłych

Grypa jelitowa u osób dorosłych wymaga rezygnacji z wszelkich używek (papierosy, alkohol itp.), eliminacji potraw tłustych, fast-foodów i innej przetworzonej żywności, a także słodyczy.

Grypa jelitowa u dzieci co jeść?

Małe dzieci i osoby starsze w szczególności narażone są na odwodnienie, spowodowane grypą jelitową, dlatego warto skonsultować się zawsze z lekarzem i sprawdzić, czy nie będą w leczeniu pogrzebne elektrolity lub specjalistyczne farmaceutyki np. leki hamujące wymioty.

W diecie chorych na jelitówkę dzieci i osób starszych należy uwzględnić jedynie wysokiej jakości produkty spożywcze, które nie będą bogate w witaminy i minerały. Sprawdzą się tutaj kaszki dla niemowląt, które można podawać także starszym dzieciom oraz seniorom i dania słoiczkowe.

Grypa żołądkowa leczenie alkoholem

Mitem jest, że najszybciej grypę jelitową leczy się napojami typu cola, słonymi paluszkami oraz wódką z pieprzem. Nigdy nie należy samemu stosować takiej kaucji i tym bardziej proponować jej innym nawet, gdy ma być to tylko terapia colą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *