Przepis na dobre kopytka, czyli kopytka na trzy sposoby
Przepis na kopytka z ziemniaków – Chcesz przygotować smaczny i tani obiad? Idealnym pomysłem na szybkie danie będą kopytka. Sprawdź, jak przygotować to tradycyjne danie w nieco inny sposób.
Kopytka w trzech odsłonach
Tradycyjne kopytka możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Wystarczy do ciasta ziemniaczanego dodać zioła, podsmażoną cebulkę lub inne składniki, a nudny obiad zmieni się w ciekawą i całkiem nową potrawę. Kopytka jak zrobić?
Przepis na obiad: Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami
Ciasto na kopytka przepis
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (ok. 12 sztuk ziemniaków średniej wielkości)
- 3 całe jajka
- 35 dkg mąki pszennej
- 20 dkg mąki ziemniaczanej
- Świeże, posiekane zioła – szczypiorek, tymianek, lubczyk, bazylia, koperek, natka pietruszki
- Dobrej jakości drobiowa pasztetowa – 35 krążków
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jak zrobić kluski ziemniaczane? Ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przełóż 1/3 przeciśniętych ziemniaków, a do drugiej pozostałą porcję.
Kopytka ze szpinakiem i serem
Do pierwszej miski z ziemniakami dodaj posiekane zioła, 1 jajko, 20 dkg mąki pszennej, całość dopraw solą i pieprzem. Do miski z większą ilością ziemniaków dodaj 2 jajka i pozostałą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, całość dopraw solą.
Zobacz także: Placki z piersi z kurczaka i warzywami
Przepisy na kopytka
Obydwie masy wyrób osobno. Z ciasta ziołowego uformuj wałek i wykrój tradycyjne kopytka. Z drugiej masy również uformuj wałek i odrywaj z niego nieco większe kawałki. Do każdej porcji włóż krążek pasztetowej formując płaskie kluski.
Z czym podać kopytka?
Kopytka gotuj w osobnych garnkach ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawaj polane stopionym masłem lub bułką tartą.
uwielbiam kopytka, muszę zrobić, bo mi wielkiego smaka narobiłaś 😀
Przymierzam się do kopytek 😛
Fajny przepis