Przepis na dobre kopytka, czyli kopytka na trzy sposoby

kopytka-z-sosem-sliwkowym-363195

Przepis na kopytka z ziemniaków – Chcesz przygotować smaczny i tani obiad? Idealnym pomysłem na szybkie danie będą kopytka. Sprawdź, jak przygotować to tradycyjne danie w nieco inny sposób.

Kopytka w trzech odsłonach

Tradycyjne kopytka możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Wystarczy do ciasta ziemniaczanego dodać zioła, podsmażoną cebulkę lub inne składniki, a nudny obiad zmieni się w ciekawą i całkiem nową potrawę. Kopytka jak zrobić?

Przepis na obiad: Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami

Ciasto na kopytka przepis

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (ok. 12 sztuk ziemniaków średniej wielkości)
  • 3 całe jajka
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg mąki ziemniaczanej
  • Świeże, posiekane zioła – szczypiorek, tymianek, lubczyk, bazylia, koperek, natka pietruszki
  • Dobrej jakości drobiowa pasztetowa – 35 krążków
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Jak zrobić kluski ziemniaczane? Ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przełóż 1/3 przeciśniętych ziemniaków, a do drugiej pozostałą porcję.

Kopytka ze szpinakiem i serem

kopytDo pierwszej miski z ziemniakami dodaj posiekane zioła, 1 jajko, 20 dkg mąki pszennej, całość dopraw solą i pieprzem. Do miski z większą ilością ziemniaków dodaj 2 jajka i pozostałą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, całość dopraw solą.

Zobacz także: Placki z piersi z kurczaka i warzywami

Przepisy na kopytka

Obydwie masy wyrób osobno. Z ciasta ziołowego uformuj wałek i wykrój tradycyjne kopytka. Z drugiej masy również uformuj wałek i odrywaj z niego nieco większe kawałki. Do każdej porcji włóż krążek pasztetowej formując płaskie kluski.

Z czym podać kopytka?

Kopytka gotuj w osobnych garnkach ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawaj polane stopionym masłem lub bułką tartą.

3 Responses to Przepis na dobre kopytka, czyli kopytka na trzy sposoby

  1. naleśniki pisze:

    uwielbiam kopytka, muszę zrobić, bo mi wielkiego smaka narobiłaś 😀

  2. amarantus pisze:

    Przymierzam się do kopytek 😛

  3. amarantus pisze:

    Fajny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *